2012. március 23., péntek

Zöldségleves grízgaluskával


Hozzávalók: 1 zöldségcsomag, kevés olaj, só, bors, víz (vagy húslé), leheletnyi petrezselyemzöld

Gy. m: A zöldséget sóval, olajon megpárolom. Amikor puhára párolódott, felöntöm vízzel (vagy húslével), borsot őrölök rá. Miután felfő grizgaluskát (vagy vékony laskát) főzök bele. A grízgaluskával egyszerre apró krumplikockákat is lehet belefőzni. A legvégén szoktam kevés apróra vágott petrezselyemzöldet belekavarni.

Grízgaluska:
Hozzávalók: 2 tojás, só, 14-16 teáskanál gríz (búzadara), kevés olaj
Gy. m: Én a galuskát keményen szeretem (annyira keményen, hogy futkorásszon a kanál alatt amikor el akarom vágni), ezért a 2 tojáshoz van amikor 16-17 púpos teáskanál grízt teszek. A 14 tk grízzel puha galuskák lesznek (igazából ki kell kísérletezni a kedvencet, mert függ a gríztől, tojás méretétől stb).
Szóval, felverem a tojást kis sóval és kis olajjal. Hozzákavarok 14 púpozott kávéskanál grízt. 10-15 percig állni hagyom (a gríz felvesz a tojás nedvességéből), majd kávéskanállal a lassan fövő levesbe szaggatom. Minden galuskát megfordítok, majd hideg vízzel megijesztem”, vagyis meglocsolom. Lassan tovább főzöm, amíg a galuskák megnőnek és megfőnek.

Jó étvágyat!

2012. március 19., hétfő

Bableves füstölt csülökkel / Szemespaszulyleves 1.

Hozzávalók:
1 darab füstölt csülök
 2 teáscsésze száraz bab, 1 hagyma, 1 murok, só, 1 tojás, ecet, tárkony.

Gyártás menete: 
A füstölt csülköt készre főzöm. 
2 teáscsésze száraz szemespaszulyt megpucolok, megmosom és este ázni teszem annyi hideg vízbe, hogy jól ellepje.  
Reggel a kidagadt paszulyt főni teszem, hideg vízbe, 1 darab apróra vágott fehér hagymával, 1 darab apróra vágott murokkal, sóval ízesítem.
Amikor a paszuly megfőtt világos rántast készítek, felöntöm hideg vízzel és belekavarom a készülő levesbe. Hozzáadok ecetet ízlés szerint.
1 tojás fehérjét a lobogó levesbe egy helyre beleejtem. A tojás sárgáját elkavarom egy kis tálban levessel, majd a fövő leveshez adom állandó kavarás közben. Hozzáadok egy csipet ecetben eltett tárkonyt apróra vágva, majd az előre megfőtt, kicsontolt csülköt feldarabolva. Piros hagymával tálalom.

Jó étvágyat!

2012. március 18., vasárnap

Házi kolbász


Hozzávalók: 
7,6 kg disznóhús
1,8 kg zsírnakvaló (nyers szalonna)
18-20 dkg fokhagyma
9 csapott evőkanál só
3-4 evőkanál paprika
2 evőkanál darált bors
20 m disznóbél

Gyártás menete: Az üzletben vásárolt sózott disznóbelet hideg vízben megáztatom, lecsorgatom. Megszórom szódaporral (szodabikarbonát), ecetet öntök rá és jól megmosom. Újramosom kívül-belül sok hideg vízzel.

A húst, a zsírnakvalót és a fokhagymát ledarálom. Megszórom a sóval, borssal és a paprikával. Nagy edényben addig gyúrom, amíg a fűszerek jól eloszlanak.
Húsdarálóban a vágó kést és rácsot kolbásztöltő csővel helyettesítem, majd egyszeri étkezésre szánt kolbászokat töltök.
A fenti adagból 20 szál kolbászt töltöttem. Rúdon, hideg helyen 3 órán át szárítottam a kolbászok külsejét, majd egyenként csomagolva lefagyasztottam.
Ha van rá lehetőség az így elkészített kolbászokat meg lehet füstölni. 

2012. március 13., kedd

Juhtúrós kapros csirkemell

Hozzávalók: 
- 1 nagy  csont nélküli csirkemell,
- só, bors
- 150-200 g juhtúró
- 2 teáskanálnyi apróra vágott kapor
- 2 teáskanál tejföl

Ebből az adagból annyi lesz, hogy egyedül lehet 2x enni, vagy ketten 1x :)

Gyártás menete: A csirkemellet egyforma csíkokra-szeletekre vágtam (ahogy sikerült) s egy forró teflon serpenyőben addig sütöttem míg megpirult, ezután beleaprítottam a túrót s addig kavargattam míg elolvadt. Hozzáadtam a 2 kanálka tejfölet s a kaprot, kettőt fordítottam rajta s kész :)
Szoktam mellé csinálni vagy tésztát (olyankor több tejfölet-túrót teszek), vagy krumplipürét.. most maradék főtt krumplit fordítottam meg olajban s ezzel is elkelt :) Csináltam már olyat is amiben kukorica is volt, úgy is jó.
Jó étvágyat!

Keress, hogy találj ;)

Google