2012. április 21., szombat

Lenmagos, rozspelyhes házikenyér


Hozzávalók: 
1 kg BL 55 liszt
8 evőkanál rozspehely
4 evőkanál lenmag
8 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál ecet
1,5 evőkanál só
50 g friss élesztő felfuttatva (elkeverem az élesztőt kevés cukorral, liszttel, langyos vízzel fogpaszta állagúra, 5 perc alatt felfut)
300 ml aludttej
400 ml langyos víz

Gyártás menete:
Összekeverem a lisztet, rozspelyhet lenmagot egy nagy tálban. Közepére gödröt csinálok, abba öntöm a felfutott élesztőt, aludttejet, olajat. Összegyúrom s lassan adagolom bele a vizet is (nem egyből, mert néha elég kevesebb víz is).  Puha, rugalmas tésztát gyúrok, félreteszem kelni kb 30 percre, ezalatt kevés olajjal kikenek 2 db tepsit- ilyen alakút-, majd kibélelem sütőpapírral. A 30 perc után újra átgyúrom a tésztát majd 2 felé osztom, a tepsikbe formálom s újra 20 percig pihentetem. Előmelegített sütőben sütöm egyszerre a 2 kenyeret kb 30-35 percig.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Keress, hogy találj ;)

Google