2012. március 18., vasárnap

Házi kolbász


Hozzávalók: 
7,6 kg disznóhús
1,8 kg zsírnakvaló (nyers szalonna)
18-20 dkg fokhagyma
9 csapott evőkanál só
3-4 evőkanál paprika
2 evőkanál darált bors
20 m disznóbél

Gyártás menete: Az üzletben vásárolt sózott disznóbelet hideg vízben megáztatom, lecsorgatom. Megszórom szódaporral (szodabikarbonát), ecetet öntök rá és jól megmosom. Újramosom kívül-belül sok hideg vízzel.

A húst, a zsírnakvalót és a fokhagymát ledarálom. Megszórom a sóval, borssal és a paprikával. Nagy edényben addig gyúrom, amíg a fűszerek jól eloszlanak.
Húsdarálóban a vágó kést és rácsot kolbásztöltő csővel helyettesítem, majd egyszeri étkezésre szánt kolbászokat töltök.
A fenti adagból 20 szál kolbászt töltöttem. Rúdon, hideg helyen 3 órán át szárítottam a kolbászok külsejét, majd egyenként csomagolva lefagyasztottam.
Ha van rá lehetőség az így elkészített kolbászokat meg lehet füstölni. 

Nincsenek megjegyzések:

Keress, hogy találj ;)

Google