2010. január 27., szerda

Zsombi süt - Sült gombafejecsek


Ma este Zsombi gyártotta a vacsorát nálunk... lestem is eleget, hogy jaj Istenem mi lesz belőle, mind kérdezgette, hogy de eszele, mire én...hááát, megkóstolom de nem vagyok éhes :)), nemigazán szokott ő sütni-főzni, hírét se hallottam főztjének... ezért kételkedtem ... S mekkora meglepetés ért amikor megkóstoltam, mmmmm, egyik legjobb vacsi volt ez :)
Hozzávalók: 1 nagy fej fehér hagyma, 2 db tenyérnyi gomba, füstölt sajt, olaj, só, bors, oregánó, bazsalikom
Gyártás menete: megmostam a gombákat, kiműttöttem a szárukat. Megpucoltam a hagymát, szeletekre vágtam, és ennyit csinaltam én :) Zsombi megtömte a gombákat füstölt sajttal, oregánóval, bazsalikommal fűszerezte, a tepsibe olajat öntött, belehelyezte a gombakalapokat, szépen sorrendben egyenként lefektette a hagymaszeleteket, majd ezekre rászórta az előzőleg vékony pálcikákra vágott gombatönk darabokat. Megsózta, borsózta, bazsalikomozta az egész szervezményt és előmelegített sütőbe tette. Tíz perc után kivette és a tepsiből kanalazott a gombák szélére olajat, majd visszatette még 10 percre.
Először csak az ő hagymás gombáját kóstoltam meg, de hamar szereztem magamnak is egy másik tányért és semmi perc alatt betemettem én is a másik gombát. Nagyon nagyon finom lett, ezután többször hagyom érvényesülni a konyhában :)

így nézett ki a gombánk amikor először ment a sütőbe->

2010. január 24., vasárnap

Töltött palacsinta

Hozzávalók: 8 nagyobb méretű hígpalacsinta, 1 fehér hagyma, kevés olaj, 1 pohárnyi tej, 200 g csirkesonka, 1 gombakonzerv vagy 200 g főtt apróra vágott gomba, 1 kukoricakonzerv vagy 200 g főtt kukorica, só, bors, oregánó, bazsalikom, 1 evőkanál ketchup, 1 evőkanál liszt, sajt 8 db "lapsajt" a palacsintákba és 200 g akármilyen sajt ami majd a tetejére kerül, 2 halmozott evőkanál tejföl, 1 tojás

Gyártás menete: kevés olajon megdinszteltem az apróra vágott hagymát. Majd belekeverem a sonkát, gombát és kukoricát, kicsit pirítom, majd belekeverem a sót, borsot, oreganot, bazsalikomot.Hozzáadom a kanál lisztet, elkeverem, mehet bele a ketchup és kb fél vizespohárnyi tej. Addig kavargatom amíg olyan lesz mint a képen :) és akkor leveszem a tűzről.
Várok amíg egy kicsit hül, majd kezdem tölteni a palacsintákat. Minden palacsintára teszek 1 lapsajtot és 2 evőkanál (jól meghalmozva) tölteléket, majd felcsavarom.

1 üvegtál aljába töltök 1 kevés tejet és még kevesebb olajat :) ebbe belehelyezem jó szorosan a felcsavart palacsintákat.
Tetejére elkeverek 1 tojást 2 jóóó nagy kanál tejföllel és a 200 g reszelt sajttal, sóval, borssal ízesítem, majd a palacsintákra öntöm-kenem.
Sütőben szép pirosra sütöm, 15-25 perc alatt. Hidegen és melegen is nagyon finom.


Hidegen->

2010. január 23., szombat

Paprikás nokedlivel


Paprikás: fél kg sovány disznóhús, kevés olaj, 1 nagy hagyma, vegeta, só, bors, pirospaprika, tejföl, liszt, víz
Apró kockára vágtam a disznóhúst. A hagymát apróra vágtam és megdinszteltem kevés olajon csipetnyi sóval. Belekevertem egy teáskanálnyi pirospaprikát, majd beletettem a húst, sóztam, borsóztam, vegetáztam és felöntöttem annyi vízzel, hogy eppen ellepje a húst, lefödtem és lassú tűzön megfőztem. Amikor kész lett egy pohárban elkevertem 1 halmozott evőkanál tejfölet 1 halmozott teáskanál liszttel, majd 1 levesmerőnyi levet adtam hozzá a forró paprikásléből és belekevertem a paprikásba (azzal az úttal el is ment a paprikásom paprika színe, de finom lett). Lassú tűzön felfőztem még egyszer és kész :).

Nokedli: 2 tojás, 1 vizespohár víz, 1 teáskanál margarin, só, annyi liszt amennyit felvesz
A fentiekből puha, kicsit még ragadós tésztát gyúrtam, majd fövő vízbe csipegettem kb újjbegynyi darabokat. Addig főztem amíg a nokedlik feljöttek a víz tetejére, majd leszűrtem, hideg vízzel leöblítettem és tálaltam a paprikás mellé. (a másnapi maradék nokedlit betermeltük juhtúróval és kevés tejföllel)

Jó étvágyat :)

2010. január 20., szerda

Csavart csirke kolbásszal


Hozzávalók: 2 nagyobb méretű kicsontolt csirkemell, füstölt kolbász, sajt, só, bors, liszt tojás, prézli a panírhoz
Gyártás menete: a csirkemelleket ketté vágtam középen, majd a fel mellet úgy vágtam el, hogy ki tudjam potyolni (húsklopfolóval laposra verni :)), sóztam, borsóztam majd egy szelet sajtot és 1 félbevágott kolbászdarabot tettem rá. Alufóliában felcsavartam és a sütőben kb 30 percig sütöttem (1 leheletnyi vizet is tettem a tepsibe). Miután kézzel foghatóra hültek liszt, tojás, prézlivel forró olajban pirosra sütöttem.
Jó étvágyat :)




2010. január 19., kedd

Díjat kaptam :)


Alíztól kaptam ezt a díjat :) nagyon szépen köszönöm, igen megörvendtem neki, mivel ez az első ilyen díj amit kapok :)
Díjjal járó kötelességek:

" 1. Megköszönni annak, akitől kaptam.
2. A logót kitenni a blogban.
3. Belinkelni, akitől érkezett a díj.
4. Irni magamról 7 dolgot, amit mások érdekesnek találhatnak.
5. Tovább adni a díjat 7 bloggernek és belinkelni őket.
6. Megjegyzést hagyni náluk, hogy tudjanak a díjról."

7 dolog rólam - nem tudom másnak mennyire lesz ez érdekes, de rólam szól :)

1. 2009-ben végeztem a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti egyetem Általános Orvosi Szakán :)... ha lesz még egyszer alkalmam és lehetőségem elvégzek 1 gasztronómiai "egyetemet" is melléje -ha van ilyen. Most 26 éves vagyok s ha megérem a nyugdíjas kort akkor majd szeretnék egy kis méretű saját találmányaimat felszolgáló étteremféleséget nyitani :)

2. Az első főzőcskékkel kapcsolatos emlékeim: amikor még aprócska voltam és anyukám főzőtt örökké mellette kellett lenni, "ne kaszálj, csak légy ott" alapon, aztán odaengedett engem is, kavargatni, tepsit kikenni, zserbónál baracklekvárt kenni, diót szórni, méricskélni :). Minden hétvégén sütöttünk süteményt, ezt a szokást megtartottam én is, és erősen jó érzés volt amikor szombat vagy vasárnap reggel arra ébredtem, hogy bundáskenyér illat van (amit apukám gyártott... ha jól emlékszem).

3. Semmiféle receptet nem gyártok úgy, ahogy az a nagykönyvben meg van írva, mindenbe kell egy kis újítás, ezzel szeretem "terrorizálni" az otthoniakat- Csíkszereda- szüleim, testvérem, nagyszüleim, és az itthoniakat-Marosvásárhely- a kedvesem és a lakótársam. Amikor nagyon utolér a görcs, hogy valami érdekeset gyártsak, akkor felmérem, hogy mi van a konyhán és állandó kóstolgatás mellett alkotok, abból ami van itthon.

4. Kreativitásom egyelőre 2 irányba húz, az egyik a főzés, a másik a körömfestés (ami megnézhető itt a körömfestős blogomon és itt az online videóimon). Valami okból kifolyólag a körömfestés megnyugtat, jelenleg 2 fióknyi körömlakk tulajdonosa vagyok, számszerint 247 darab :)

5. Az embernek soha nem lehet elég edénye, pohara, csészéje, tányérja... konyhai robotja, elektromos, nem elektromos, kézzelhajtós valamije :) Ez is egy mánia, az eddigi abszolút kedvenc a laskacsinaló - igazából csak simító/vágó, most bonbonformákat, csokiöntőformát keresgélek- egyszer láttam a Tevere mentén egy boltban- azóta is bánom, hogy nem vettem meg :(, meg szilikon lapot amit a tepsibe lehet tenni.

6. Ha majd nagy leszek és lesz saját lakásom, házam, akkor abban a konyha lesz az atrakció, jóelőre le van rajzolva a fejemben bútorostól, tányérostól, mindenestől, a konyhabútor meg lehet piros és fekete, vagy fehér és fekete :)) Ha végre nagy leszek teszek majd fel képet is :)

7. Enni annyira nem szeretek (csak süteményeket, meg pityókát), de sütni-főzni azt nagyon. Ha egyedül kell ennem, akkor elélek simán krumplin és kukoricán semmi extra nélkül. Ha főzhetek valakinek, akkor a legjobb érzés az, amikor megkóstolja amit gyártottam és hallatja, hogy mmmm :)

A díj tőlem tovább repül:

- Édesanyám
- Cirmocska
- Évi
- Rita
- Deborah
- Nea
- Alchri irányába :)

2010. január 10., vasárnap

Rakott káposzta

Gyártás menete:
-2 közepes fej savanyú káposztát apróra vágva olajon, vízzel megpárolok
-1 kg disznóhúsból, 2 fej fehér hagymával, olajjal, sóval, fűszerpaprikával paprikást főzök (több lével mint általában egy paprikást)
-1 teáscsésze rizset megfőzök, finomra ízesítve

A fentieket még melegen lerakom egy lábosba a következő sorrendben: alul a káposzta 2/3 része, rá a rizs, a paprikás, majd a káposzta megmaradt része. Utána a paprikás maradék levével meglocsolom. Tálaláskor tejfölet adok hozzá.


Jó étvágyat :)

Darázsfészek


Hozzávalók: fél kg liszt, 3 tojássárga, 1 kocka élesztő, annyi langyos tej amennyit felvesz, 1 csipetnyi só. A töltelékhez: 100-200 g feldarabolt dióbél, 100 g mazsola, apró kockára vágott rahát, 20 dkg margarin vagy vaj, 1 vaniliás cukor, 15 dkg cukor. 1 vanilia cukros tej locsolni
Gyártás menete:
Az élesztőt 1 kiskanál cukorral, 1-2 kiskanál liszttel és langyos tejjel fogpaszta állagúra kavarjuk és meleg helyen szép nagyra megkelesztjük. A lisztből, tojássárgákból, megkelesztett élesztőből, csipetnyi sóval és langyos tejjel puha tésztát gyúrunk. Kb fél óráig pihentetjük letakarva, majd max újjnyi vastagra kinyújtjuk. (Én jobban szeretem vékonyra nyújtani, mert a töltelék az sok szokott lenni nálam, és el kell osztódjon szépen). A margarint a cukorral és vaniliás cukorral habosra kavarjuk (könnyebb habosra kavarni ha a margarin szobahőmérsékletű, és csak szerre... 1x kikavarom a margarint magára, majd hozzáadom a cukrot és azzal is kavarom), ezzel a kinyújtott tésztát megkenjük és rászórjuk a diót, mazsolát, rahátot, majd felcsavarjuk.
Amiután felcsavartuk 1 éles késsel kb 3 cm-es szeleteket vágunk és zsírozott-lisztezett tepsiben egymás mellé sorakoztatjuk, egymástól 1 cm-nyi távolságra. Kelni hagyjuk míg osszeérnek és felfele is megnőnek (kb 1 óra), majd előmelegített sütőben kis lángon szép pirosra sütjük. Amint kezdenek barnulni-pirulni kivegyük a sütőből és jó bőven meglocsoljuk forró vaniliás tejjel (nem szabad kihagyni, enélkül parittya lesz), visszatesszük a sütőbe amíg a tejet beszívja (2-3 perc).

Jó étvágyat

Hagymás-mazsolás csirke

Egy másik jól sikerült recepttalálmány:
Hozzávalók: csirkehús (mell, comb, mindegy), sok hagyma (5-6-7 fej), 1 jó marék mazsola, olívaolaj, 1 csésze víz, só, bors, oregánó, bazsalikom.
Nagyon sok olajat használok általában mindenhez, mert valami okból kifolyólag én is és Zsombi is szeretjük ha locsog az olaj... lehet mártogatni kicsi jó pityókás házikenyérrel :)), de persze jól lehet ezt gyártani nagyon kevés olajjal is.
Ezt nagyon egyszerű elkészíteni, sütőben gyártódik, éppen csak össze kell hanyigálni a hozzávalókat és 30-45 perc (max 1 óra) múlva különleges sültet lehet varázsolni (varázsolódik magától).
Én úgy készítem, hogy 1 tűzálló üvegtál alját jó bőven kirakom hagymaszeletekkel, ráhelyezem a jóóóól megmosott csirkehúst, rászórom a mazsolát, befödöm a maradék hagymaszeletekkel, sózom, borsozom, + oregánó és bazsalikom (jócskán ezekből is), ráöntök 1 csésze vizet és öblítem olívaolajjal, majd mehet a sütőbe lassú tűzre, eleinte lefődve, majd az utolsó 10-15 percre kifödöm, hogy piruljon meg a csirke bőre. Rizzsel vagy krumplipürével szoktuk enni. Elég édes ez a sült a sok hagyma, meg mazsola miatt de ha nem szereti valaki az édes sültet akkor lehet rá vágni narancs-citrom karikákat, amitől más íze lesz :)) de nem lesz édes :D

Tökös vinete-padlizsán

Kb 2 éve csak így gyártom a kenyérre kenhető vinetét. Már nem emlékszem, hogy honnan jött ez az ötlet, csak annyi jön be, hogy volt fagyasztott sült vineténk és volt ép nyers tökünk amiből tökfözeléket akartunk gyártani elméletileg, de aztán más lett belőle.
Lereszeltük a tököt, úgy reszelve megfőztük sós vízben, lecsorgattuk, lereszeltünk 1 kisebb fehér hagymát, közben a kiolvadt vinetét lecsorgattuk, apró-apróra vágtuk és összevegyítettük. Majonézet kevertem 1 nyers tojássárgából és 1 főtt tojássárgából, majd összevegyítettem a tökös vinetével... persze mindenki húzódozott először mikor meg kellett kóstolni :)), nem tagadom én is, de naaaaaaaaaaagyon finom lett.
Édesanyám mindig fagyaszt le kapros lereszelt tököt, minek a célja a tökfőzelék lenne, de azt nem szeretjük, úgyhogy ez készül belőle... ezzel a legfinomabb. (puszi Anyuc)
Mindig meg szoktam kérdezni a bandától (Imola lakótársam, Zsombi-kedvesem és néha Imola barátja), hogy ilyet még csinálunke? Akkor az volt a válasz, hogy iiiiiiiiigen-pedig nem ölődünk a tökért (csak akkor, ha panírozva készül, de Zsombi úgy sem eszi meg, az Istennek se, vinetével semmi perc alatt bevágja).

Jó étvágyat :)

Tehéntúrós palacsinta



Van egy csomó kép a gépemen amikhez fel kell írnom a recepteket, hogy ne tologassam jobbra-balra... a ma délutáni programom ez meg a sonkás töltött palacsinta :).
Hozzávalók: 10-12 híg palacsinta, kb 150-200 g tehéntúró, cukor, mazsola, tejszínhab ízlés szerint.
Töltelék gyártásmenete: mixerrel a tehéntúrót, mazsolát, felvert tejszínhabot és a cukrot szép puhára és simára elkeverem. Cukor elég sok kell a "krémbe" ahhoz, hogy elvágja a "bóti" tehéntúró savanyú ízét, tejszínhabból is elég sok kell, másképp nyuvasztós lesz. Én kevés tejszínhabot tettem, mert kép után gyártottam ezt és elég nyuvasztós lett a dolog, de nem vallott szégyent, elfogyott :) Lehet tovább extrázni: 1 palacsinta, 1 kenés baraclekvár, 1 kenés krém, 1 palacsinta, 1 kenés lekvár, 1 kenés krém... és így tovább míg elfogynak a palacsinták.

Jó étvágyat :)

Tehéntúrós fánk - papanaşi





Fogalmam sincs, hogy magyarul, hogy hívhatják ezt a finomságot, én tehéntúrós fánknak nevezem...

Hozzávalók: 500 g tehéntúró, 2 tojás, 1 sütőpor, 4 vaniliás cukor, annyi liszt amennyit felvesz, lekvár, tejföl
Gyártás menete: a 2 tojást a vaniliás cukrokkal jól felverem, hozzáadom a tehéntúrót és a sütőport, ezeket is jól eldolgozom, lassanként adogatok hozzá lisztet, annyit, hogy még enyhén ragadós, nagyon puha de összeálló tészta alakuljon ki. Amikor ez megvan, lisztes kézzel kb 5-6 cm átmérőjű gömböket formálok, melyekből "donut" formát bögyörgetek és minden "lyukas fánknak" megfelelően bögyörgetek kisebb (kb 1-1,5 cm-es átmérőjű) gömb alakú kalapot is.
Forró olajban szép pirosra sütöm őket. Majd miután kicsit hűlnek lekvárt teszek rájuk, a lekvárra tejfölet majd a kalapok kerülnek rá.

Csináltam olyat is aminek a tésztájába 1 marék mazsolát gyúrtam (az az a barna eléggé égett izé a fenti képen), és a kalapra erdeigyümölcs toppingot csorgattam... ilyen extrák nélkül is nagyon finom.
Mi legjobban melegen, langyosan szeretjük ezt enni, hidegen annyira nem komálja senki :)
Jó étvágyat :)

2010. január 6., szerda

Juhtúrós gomba


A megmosott, szárától megpucolt gombákat (termesztett csiperke, abból is a nagyobbak) kicsit megsózom, majd mikróban 4 percig sütöm. A levét lecsorgatom, majd minden gombába 1 mokkáskanálnyi júhtúrót teszek. Főzőkályha tetején, vagy érclapon a gázkályhán még sütöm egy kicsit, amíg a túró is megolvad, a gombák pedig kicsit pirulnak.

Keress, hogy találj ;)

Google