2007. december 27., csütörtök

Töltött tojás

HOZZÁVALÓK: 2 tojássárgája a majonézhez (1 nyers és 1 főtt tojássárgája)+ 2 dl olaj. 5 főtt tojás, 1 sertésmájkrém, só, bors, esetleg kevés tejföl

ELKÉSZíTÉS: Összetöröd a majonézhez való tojássárgákat s elkevered, lassanként adagolgatod az olajat, hogy ne vágódjon el a majonéz (s ha elvágtad, teszel bele egy kevés citromlét, az összeszedi). Belekevered a sertésmájkrémet. Az 5 főtt tojást éles késsel félbevágod, a fehérjéket egy tálba ültetgeted, kiszedegeted a sárgájukat, s belekevered a majonézes masszába, ízesíted sóval s borssal, s tortadíszítővel megtöltöd az üldögélő tojásfehérjéket. Ha igen keménynek tűnik a sertésmájkrésmes massza akkor keverj bele egy kis tejfölet.

Lehet, hogy érdekesen néz ki a képen, de olyan íze van, hogy ecsémet el kell zárni tőle ;)

Mákos tekercs

HOZZÁVALÓK: - a tésztájához: 90 dkg liszt, 10 dkg zsír, 1 db Rama margarin, 10 dkg porcukor, pici só, 3 egész tojás, 1 tejföl (kicsi verzió), 1 kocka élesztő (kis tejben, egy kávéskanál liszttel felfuttatva)
- a töltelékhez: fél kg mák, s fél kg cukor 1/4 l vízzel forrázva forrázva, mazsola, két evőkanál baracklekvár, 2 tojásfehérje

ELKÉSZíTÉS: Tészta: összegyúrod a hozzávalókat, s kinyújtod, 3x összehajtod, s hagyod 15 percig pihenni, aztán megint kinyújtod, s összehajtod s megint pihen, összesen 3x játszod el ezt. Az utolsó pihenése után csinálsz 6 cipót.
Töltelék: 1/4 liter vizzel leforrázod a fél kg mákot, s a fél kg cukrot, az szépen megigya neked a vizet, belekeversz mazyolát (1 marékkal, vagy amennyit akarsz), belekevered a baracklekvárt. Kemény habbá vered a két tojásfehérjét, s azt is belekevered.

Kinyújtod a cipókat s megkened töltelékkel, szépen felcsavargatod, s mehet a sütőbe, én azt mondom olyan 180 fokon, fél óra elég neki, de majd látod rajta mikor van kész. Nem kell idegeskedni, úgyis ki fog hasadni :D

2007. december 19., szerda

(hízókúrás) sajtos pityi

HOZZÁVALÓK: héjában főtt krumpli, reszelt sajt, tejföl, só

ELKÉSZíTÉS: a kihűlt és megmeredt krumplit négybe vágod, olajban szép pirosra megsütöd (ha nincs megmeredve akkor leragad, s széthull). Még melegen ráreszeled a sajtot, majd leöntöd tejföllel.
Jó étvágyat!


2007. december 11., kedd

Kisütött sajtos parizer....pááááárizsi

HOZZÁVALÓK: kb fél kg parizer (olyan 10 cm-es átmérővel, de a nagyobbat is össze lehet faricskálni :) ), sajt, tojás, liszt, prézli, só, olaj

ELKÉSZíTÉS: a parizert ujjnyi vastag karikákra vágod, aztán mindenik karikát félbevágod. A képen látható módon a parizerszeletek egyik felét bevágod, de úgy, hogy a parizerben egy hm... "zseb" alakuljon ki. Ebbe a zsebbe beleügyeskeded a vékony szeletekre vágott sajtot. Ezután kisütöd - liszt, tojás, prézli, forró olaj.

2007. december 7., péntek

Muffin

HOZZÁVALÓK:
-a folyékony részhez: 2 tojás, 2,5 dl tej, 50 ml olaj,
- a száraz részhez: 30 dkg liszt, 1 cs. sütőpor, 1 csapott teáskanál szódabikarbona, 15 dkg cukor, 1 marék mazsola, 1 marék pergelt dióbél,muffinsütő

ELKÉSZíTÉS: ősszekevered a folyékony részt s habosra vered mixerrel, hozzáadod a cukrot, elkevered, lassanként hozzáadod a lisztet, sütőport,szódabikarbonát, dióbelet, mazsolát (a diót s a mazsolát már kézzel kavargasd bele, hogy ne törjön össze). A muffinsütő lyukacskáit csepp olajjal kikened s két evőkanál segítségével beleügyeskeded a lyukacskákaba a masszát (kb félig legyen a massza a lyukacskákban, másképp sülés közben igen kimászik). Előmelegített lerben (ami= sütő 160-180 fok) kb 20 percig sütöd.
Ezen a képen egy-egy muffin azért barnább, mert miután a massza felét megsütöttem, a megmaradt masszába belekavartam egy teáskanál nesskávét és egy leheletnyi fahéjat.
Amiután megsültek s kihültek, elképzeltem, hogy elment volna rá egy kis csokoládé (pl. hideg glazúr: 15 dkg porcukor, 3 evőkanál kakaó, 3 evőkanál olaj, 3 evőkanál fövésben levő víz), de kakaó híján nem volt kivitelezhető. (dupla adagból lesz ennyi muffin mint az alsó képen)

Keress, hogy találj ;)

Google